Wat kan jouw kantoor of appartement gemeen hebben met een NASA-ruimteschip? Helaas kan het antwoord een slechte luchtkwaliteit zijn. Luchtverontreinigende stoffen binnenshuis zijn gerangschikt onder de top vijf van milieurisico’s voor de volksgezondheid: stagnerende binnenmilieus zorgen ervoor dat vervuilende stoffen zich in grotere hoeveelheden kunnen opbouwen en vasthouden dan dat mensen inademen. Wonen en werken op plaatsen waar veel luchtverontreiniging voorkomt en die niet fatsoenlijk zijn ventilatie kan ” sick building syndrome ” veroorzaken , wat kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en irritatie van ogen, oren en de neus. Gelukkig voor ons hebben NASA-wetenschappers gewerkt aan het begrijpen van dit probleem en het vinden van oplossingen. Hun space-age oplossing was een makkelijke oplossing die iedereen kan gebruiken: Gebruik kamerplanten om de lucht te reinigen.

Wat is er aan de hand?

Aangezien mensen meer dan 90 procent van hun tijd binnenshuis doorbrengen, is luchtkwaliteit van belang . Meubels, stoffering, synthetische bouwmaterialen en reinigingsproducten in huizen en kantoren kunnen een verscheidenheid aan toxische stoffen zoals formaldehyde afgeven . Luchtvervuiling binnenshuis kan ook worden veroorzaakt door pollen, bacteriën en schimmels, omdat vervuilende stoffen in de buitenlucht, zoals uitlaatgassen, in gebouwen terechtkomen. Dit alles wordt nog verergerd in kleine of slecht geventileerde ruimtes (zoals misschien je appartement met dat raam dat je vorig jaar per ongeluk gesloten hebt geverfd.

Het goede nieuws is dat er een gemakkelijke en betaalbare manier is om de aanwezigheid van de vieze dingen waar we in ademen te bestrijden, en het komt rechtstreeks uit de natuurlijke wereld. Planten zuiveren lucht, waardoor ze deel uitmaken van wat NASA ‘ het levensondersteunende systeem van de natuur’ noemt . Het is aangetoond dat het toevoegen van potplanten aan een kamer de hoeveelheid luchtdeeltjes vermindert (hoewel planten in bloei mogelijk hun eigen verbindingen aan de lucht bijdragen 

Hoe reinigen kamerplanten de lucht?

Planten absorberen een deel van de deeltjes uit de lucht op hetzelfde moment dat ze koolstofdioxide opnemen , dat vervolgens via fotosynthese tot zuurstof wordt verwerkt. Maar dat zijn niet alle micro-organismen die met de planten zijn geassocieerd, zijn aanwezig in de potgrond, en deze microben zijn ook verantwoordelijk voor een groot deel van het reinigende effect .

Buiten de luchtkwaliteit zorgen planten ervoor dat mensen zich beter voelen. Ziekenhuispatiënten met planten in hun kamers waren bijvoorbeeld positiever en hadden een lagere bloeddruk en stress. Evenzo kunnen kamerplanten mensen slimmer maken door hen in staat te stellen alert te blijven en mentale vermoeidheid te verminderen.

Uw actieplan

Hoewel kamerplanten misschien intimiderend zijn voor mensen met een “zwarte duim” of angst voor toewijding, blijkt dat veel planten gemakkelijk te verzorgen zijn – zo gemakkelijk, eigenlijk zou je heel wat moeite moeten doen om ze te doden. Hieronder hebben we een lijst samengesteld van negen vrijwel onverwoestbare planten die zijn geïnspireerd door het onderzoek van NASA.

Elk soort plant heeft zijn eigen favoriete omgevingsomstandigheden, dus zoek naar een label dat bij de plant wordt geleverd of online om erachter te komen hoeveel zonlicht en water het nodig heeft. Als je plant niet in een mooie pot komt, of als hij zijn vorige niet heeft gegroeid, kun je hem gemakkelijk verpotten. Zoek gewoon een pot die minstens een centimeter groter is dan de vorige container, voeg potgrond toe aan de bodem en plaats de plant zo dat de bovenkant van de grond op hetzelfde niveau blijft als voorheen. Tenslotte moet u de potgrond aan de randen van de plant zorgvuldig inpakken en water geven. Voila!

1. Chrysanthemum ‘Garden Mum’

garden mum

In het NASA-onderzoek was deze plant een luchtzuiverende kampioen, die ammoniak, benzeen, formaldehyde en xyleen uit de binnenlucht verwijderde . Populair en goedkoop in tuinwinkels, ze kunnen buiten worden geplant nadat ze klaar zijn met bloeien .

Verwijderde verontreinigende stoffen : ammoniak, benzeen, formaldehyde en xyleen

2. Graslelie – Chlorophytum comosum

spider plant

Spinplanten behoren tot de gemakkelijkste kamerplanten om te groeien, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor beginners of vergeetachtige eigenaren. Een fan van heldere, indirect zonlicht, spin planten sturen scheuten met bloemen die uiteindelijk uitgroeien tot de baby spider planten of spiderettes.

Verontreinigende stoffen verwijderd : formaldehyde en xyleen

3. Dracaena – Drakenbloedboom

dracaena-

Er zijn meer dan 40 verschillende soorten Dracaena-planten , waardoor u er gemakkelijk een kunt vinden die perfect past bij uw huis of kantoor. Het zijn veel voorkomende bladplanten met lange, brede bladeren die vaak zijn gevarieerd met lijnen van wit, crème of rood. Huisdiereigenaren willen misschien een andere plant selecteren, omdat deze giftig zijn voor katten en honden.

Verwijderde verontreinigende stoffen : benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen en xyleen

4. Ficus

ficus

Hoewel de ficus een boom is in zijn geboorteplaats van Zuidoost-Azië, als hij binnen groeit, is het een winterharde plant die tussen de twee en tien voet lang wordt. Dus waarom zou je er geen figgy mee krijgen? Laat deze onderhoudsarme kamerplant in helder, indirect licht groeien en laat de grond tussen de gietbeurten uitdrogen. Hoewel deze plant een aantal ernstige luchtreinigingsvaardigheden heeft, kan deze ook in de late lente naar buiten worden gebracht en binnenshuis worden gebracht als de temperatuur warm is en ver boven het vriespunt.

Verwijderde verontreinigende stoffen : benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen

5. Peace Lily – Lepelplant

peace lily

Vredespalmplanten zijn relatief klein in vergelijking met veel van de planten op deze lijst, maar ze pakken nog steeds enkele belangrijke luchtreinigingsvaardigheden in. Makkelijk te kweken, deze planten bloeien voor een groot deel van de zomer. Houd er wel rekening mee dat die bloemen (zoals alle bloemen) wel wat stuifmeel en bloemengeuren aan de lucht toevoegen, dus u wilt misschien voorkomen dat u een kamer vol heeft. Zet vredeslelies op een schaduwrijke plek en houd de grond vochtig zonder te veel water te geven.

Verwijderde verontreinigende stoffen : ammoniak, benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen

6. Boston Fern (Varen) Nephrolepis exaltata

Nephrolepis exaltata

Deze planten geven de voorkeur aan het reinigen van de lucht vanaf een koele locatie met een hoge luchtvochtigheid en indirect licht . Ze zijn relatief gemakkelijk te kweken, maar ze moeten wel vochtig blijven. Controleer de grond van de Boston Fern dagelijks om te zien of hij water nodig heeft en een keer per maand goed laten weken.

Verontreinigende stoffen verwijderd : formaldehyde en xyleen

7. Snake Plant / Vrouwentongen

snake plant

Dit is een van de moeilijkste kamerplanten om te doden. Hoewel het af en toe moet worden bewaterd, geeft het over het algemeen de voorkeur aan droge omstandigheden en wat zon.

Verwijderde verontreinigende stoffen : benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen en xyleen

8. Bamboepalm – Chamaedorea seifrizii

bamboeplant

Een superster van filterende formaldehyde, deze palmen gedijen in de volle zon of fel licht. Een deel van de reden dat ze zoveel lucht kunnen filteren, is dat ze vrij groot kunnen worden – zo groot als vier tot twaalf meter hoog, waardoor ze spannende (en diervriendelijke ) toevoegingen binnenshuis zijn.

Verontreinigende stoffen verwijderd : benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen

9. Aloë Vera

Aloë-vera

Behalve dat het gemakkelijk te verzorgen is, maakt Aloë ook enkele ernstige gezondheidsclaims. De bladeren van de plant bevat een heldere vloeistof vol vitaminen, enzymen, aminozuren en andere verbindingen die daar wondhelend, antibacteriële en anti-inflammatoire eigenschappen, en is enig bewijs dat aloë kan helpen (en het is onwaarschijnlijk om te kwetsen) huid aandoeningen zoals psoriasis.

Verontreinigde stof : formaldehyde

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: