Met “elke ademhaling die je neemt” adem je in en adem je uit. Maar hoeveel lucht is er in één adem? En hoeveel ademen we in je leven in?

Om alle ademhalingen die je in je leven neemt te berekenen, moeten we een aantal dingen weten. Eerst en vooral moeten we de grootte (volume) van een gemiddelde ademhaling weten. Ten tweede moeten we weten hoe vaak we ademen (aantal ademhalingen per minuut). En tot slot moeten we beslissen hoe lang je gaat leven. Laten we kijken of we wat antwoorden kunnen vinden.

Het volume van een ademhaling

Het volume van één ademhaling kan erg variëren, maar we zijn op zoek naar een gemiddelde om mee te werken, het zogenaamde “ademvolume”. Getijvolume is het longvolume dat het normale volume lucht vertegenwoordigt dat wordt verplaatst tussen normale inspiratie en expiratie, zonder extra inspanning te leveren. Een typische waarde zou ongeveer 500 ml zijn (volgens Wikipedia), wat een halve liter is . Als u de teugvolumes zelf wilt weten, kunt u een schatting van 7 ml / kg lichaamsgewicht gebruiken.

De ademfrequentie

De gemiddelde ademfrequentie (of ademhalingsfrequentie) bij een gezonde volwassene in rust is 12-18 ademhalingen per minuut (volgens Wikipedia). Dit is natuurlijk een zeer ruwe schatting. Personen die niet gezond zijn, niet in rust, of niet volwassen, hebben verschillende frequenties. Laten we dus een cijfer kiezen voor onze berekening. We werken met 15 ademhalingen per minuut . Dat is 900 ademhalingen per uur, 21.600 ademhalingen per dag of 7.889.400 ademhalingen per jaar. Bijna 8 miljoen ademhalingen per jaar voor een volwassene in rust.

Eén leven lang

Als je “geen tijd hebt om te ademen”, zou je leven snel voorbij kunnen zijn. Maar wat is een gemiddelde levensduur? Volgens Wikipedia is het huidige wereldgemiddelde voor de levensverwachting bij geboorte 67,2 jaar. Het varieert van land tot land, maar het is een nummer om mee te werken, dus laten we 67.2 jaar gebruiken als ons “levenstijd” -nummer.

Hoeveel liter lucht ademen we een leven lang?

Met de bovenstaande cijfers van 0,5 liter / adem, 15 ademhalingen per minuut en 67,2 jaar in uw leven kunnen we ons totale ademvolume berekenen:

Er zijn 60 x 24 X 365,25 minuten per jaar. Dit is 525,960 minuten.

In een leven (van 67,2 jaar) hebben we 35.344.512 minuten (dus je hebt ongeveer 35 miljoen minuten ademruimte).

Een gemiddelde persoon zal 0,5 (liter / adem) x 15 (ademhalingen / minuut) x 35.344.512 (minuten / levensduur) ademen, wat overeenkomt met 265.083.840 liter / levensduur. Ongeveer 265 miljoen liter lucht .

Dus hoeveel is het echt?

We hebben berekend dat we ongeveer 265 miljoen liter lucht in een leven ademen. Is dat veel of niet? Laten we proberen het te visualiseren.

Onze 265 miljoen liter lucht past in een kubus met zijden van ongeveer 64,2 meter lang.

Het past ook is een bol met een straal van 39.85 meter. Dus als we ons leven doorbrengen met het vullen van een ballon, zal deze een diameter van bijna 80 meter hebben tegen de tijd dat we onze laatste adem uitademden.

De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad heeft een bruto volume van 1,2 miljoen kubieke meter. Genoeg voor de levens van ongeveer 4,5 personen.

Meer overwegingen

Gewicht van de lucht

Misschien ziet een luchtvolume van 64 x 64 x 64 meter er niet zo indrukwekkend uit. Hoe zit het met het gewicht van al deze lucht? De lucht is eigenlijk veel zwaarder dan je zou verwachten. De dichtheid van lucht op zeeniveau is ongeveer 1,2 kg / m3. Onze ademtijd (ongeveer 265.083 m3) omvat dus ongeveer 318.100 kg lucht. Dus als u 70 kg weegt, ademt u tijdens uw leven 4.500 keer uw eigen gewicht in. Je ademt ongeveer 13 kg lucht per dag, wat meer is dan je eet.

Veel mensen ademen veel lucht

Dus we hebben gezien dat een gemiddelde persoon ongeveer 318.100 kg lucht nodig heeft. De wereld heeft momenteel ongeveer 7 miljard mensen. Samen ademen ze 318.100 x 7.000.000.000 kg lucht in hun leven. Dat is een groot cijfer, dus laten we het in wetenschappelijke notatie schrijven. Het is 2.23 x 10 15 kg lucht.

Hoeveel lucht is er op aarde?

Wikipedia vermeldt dat volgens het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research: “De totale gemiddelde massa van de atmosfeer is 5.148 x 10 18 kg. Dat is meer dan we nodig hebben. Voor elke kg lucht die we inademen, zijn er 2.300 kg beschikbaar in de atmosfeer (sommige vrij hoog hoewel). Dat lijkt veel, maar we zijn vergeten dat we nog niet hebben overwogen dat olifanten, eenden en luiaards ook ademen. Hoe dan ook, ik heb een adem nodig, dus ik zal dat een andere keer berekenen.

Wordt het geen tijd dat we dan een beetje schone lucht inademen?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: