Met dit regenweer hebben we de neiging om allemaal veel meer binnen te kruipen. Maar wist je dat er een luchtje aan de lucht in huis zit? De luchtvervuiling binnenshuis kan wel tot vijf keer zo hoog zijn als buitenshuis en dat heeft effect op de gezondheid. Waarom je net vandaag je woning grondig moet verluchten, leggen we hieronder uit.
We schreven eerder al dat vervuilde lucht op allerlei manieren een invloed op je conditie heeft. Vuile lucht geeft meer kans op infecties. Je slaapt slechter, bent meer verkouden, hebt een verstopte neus, je krijgt last van huidproblemen en in erge gevallen hou je er een allergie of astma aan over.

Het is dus meer dan belangrijk om ook de lucht in je huis te zuiveren. Winter en zomer. Je hoeft natuurlijk niet de hele dag het raam open te zetten, dat is niet meteen energiezuinig. Zeker niet als de verwarming nog aanstaat. Maar een slaapkamer verlucht je bijvoorbeeld het beste 15 minuten na het opstaan en dan nog eens 15 minuten net voor het slapengaan. Ook in de living zet je best af en toe een raam of deur open.

Op regenachtige dagen zoals vandaag ventileer je zelfs idealiter nog wat meer en langer. De regen verwijdert namelijk onzuiverheden en vervuilende stoffen als kooldioxide uit de lucht. Deze stoffen lossen beter in water dan zuurstof op. De zuurstofmoleculen blijven dus in de lucht, die van vervuilende stoffen niet. De concentratie van zuurstof in de lucht neemt dus wel toe als het regent en dat is goed voor de luchtkwaliteit in huis.

Lees meer op HLN

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: